LISUR PLINGAR PÅ








i piss on you! cant you see baby!

2 dl krispis- eller isbergssallat, finstrimlad
1/4 mango, i skivor
2 msk pinjenötter, rostade
Persilja
Kycklingröra:
1 kycklingfilé, i små tärningar
1 tsk matfett
1/2 mango, fint tärnad
2 salladslökar, skivade
1/2 röd paprika, tärnad
1/2 dl kesella, 10 %
2 msk lättmajonnäs
Salt
Peppar
Blanda mango, salladslök, paprika, kesella och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt de avsvalnade kycklingtärningarna.
Dela baguetterna på längden, så att de fortfarande håller ihop.
Lägg sallatsstrimlor i botten. Klicka kycklingröra ovanpå. Lägg skivor av mango som dekoration tillsammans med pinjenötter och persilja.
Förklaring varför allt blev som det blev
Korv avser vanligen en livsmedelsprodukt som innehåller kött och som tillverkas i avlång form. Korvar finns i olika storlek, med olika köttråvara och andra ingredienser. Beroende på typ av korv äts de varma eller kalla, som huvudrätt, tilltugg eller smörgåspålägg, och kan endera vara ett billigt baslivsmedel eller en lyxprodukt.
Korv består av skinn och fyllning. Skinnet kan vara animaliskt, det vill säga rengjorda tarmarfrån slaktdjur (kallas fjölster eller fjälster), kollagen, eller tillverkat av till exempel sojaproteineller viskos. Fyllningen i en korv består oftast av köttblandningar som är kryddade med för korvtypen specifika kryddor. Vid manuell korvstoppning används ofta ett redskap som kallas för korvhorn på vilket fjälstret träs upp. I allmogesamhället tillverkades korvhorn ofta av kohorn, numera är de vanligen av rostfritt stål.
Korv innehåller en stor mängd energi, i form av bland annat fett. Detta uppgår ofta till över 200kilokalorier per hundra gram.
Köttinnehållets ursprung varierar mellan länder, beroende på vilka köttdjur som är vanliga där. Medan fläskkött är vanligt i många europeiska korvar, är lammkött vanligt i Mellanöstern i länder där fläskkött undviks av religiösa skäl.
Det finns även ett brett utbud av vegetariska korvalternativ, ofta tillverkade av sojaprotein. Likadels finns det korv som fabriceras av quorn.
Korvar kallades under 1600- och 1700-talet de större städernas stadsvakter i Sverige.
Öknamnet var en förvrängning av namnet på deras vaktlokaler ”corps-de-garde”, som fanns i olika stadsdelar. Genom sina blå uniformer kunde de uppträda med viss auktoritet, även om deras befogenheter var begränsade. Uppgifterna bestod i att sätta fyllon i förvar och slå larm om brand upptäckts. När de patrullerade på kvällar och nätter hade de med sig en lång stång som hade en bygel längst ut. Den klickades fast om halsen på dem som trilskades och de fördes till en arrestlokal. ”Korvarna” hade usel lön och var illa ansedda. Ändå fanns en undergren inom yrkesgruppen som kallades paltar.
Till dig <3333333333
En dag i skuggan




mitt liv som kåre.

